Gdy mam wolna chwilę i chęci zakładam fartuszek i zabieram się za pieczenie domowego chleba.
Produkty niezbędne do wypieku kupuję w supermarkecie
Upieczenie chleba nie jest skomplikowane ale potrzebujemy czasu i cierpliwości ;)
12g drożdży mieszam z 340ml ciepłej wody i wlewam do mąki(pół opakowania). Aby zagnieść ciasto używam siły własnych rąk mimo tego, że producent zaleca mikser, ale się nie nadaje. Ugniatam przez ok 10-15min
Gdy ciasto jest już sprężyste wkładam je do miski, przykrywam ściereczkę i odstawiam w ciepłe miejsce na 30min
Po upływie tego czasu wyciągam ciasto i przekładam do foremki wcześniej wysmarowaną margaryną i posypaną mąką
No i kolejny raz odstawiam w ciepłe miejsce tym razem na 40 min
Najlepszym miejscem jest kaloryfer :)
Po 40 min gdy chleb wyrośnie wkładam go do piekarnika
Piekarnik nagrzewam do 210'c i piekę przez 10 min, później zmniejszam do 200'c i piekę kolejne 40-50min. Po upływie tego czasu zostawiam jeszcze w piekarniki na 10 min
A oto efekt końcowy :) Chleb jest pyszny. Te ze sklepu umywają się przy nim. Najlepszy jest jeszcze ciepły z masełkiem.
Smacznego!
rollitgirl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz