piątek, 2 marca 2012

Z innej beczki czyli chleb domowej roboty :)

Gdy mam wolna chwilę i chęci zakładam fartuszek i zabieram się za pieczenie domowego chleba. 

Produkty niezbędne do wypieku kupuję w supermarkecie


Upieczenie chleba nie jest skomplikowane ale potrzebujemy czasu i cierpliwości ;)


12g drożdży mieszam z 340ml ciepłej wody i wlewam do mąki(pół opakowania). Aby zagnieść ciasto używam siły własnych rąk mimo tego, że producent zaleca mikser, ale się nie nadaje. Ugniatam przez ok 10-15min



Gdy ciasto jest już sprężyste wkładam je do miski, przykrywam ściereczkę i odstawiam w ciepłe miejsce na 30min


Po upływie tego czasu wyciągam ciasto i przekładam do foremki wcześniej wysmarowaną margaryną i posypaną mąką



No i kolejny raz odstawiam w ciepłe miejsce tym razem na 40 min







Najlepszym miejscem jest kaloryfer :)



Po 40 min gdy chleb wyrośnie wkładam go do piekarnika






Piekarnik nagrzewam do 210'c i piekę przez 10 min, później zmniejszam do 200'c i piekę kolejne 40-50min. Po upływie tego czasu zostawiam jeszcze w piekarniki na 10 min





A oto efekt końcowy :) Chleb jest pyszny. Te ze sklepu umywają się przy nim. Najlepszy jest jeszcze ciepły z masełkiem.




Smacznego!

rollitgirl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz